Daftar MySejahtera Login di mysejahtera.malaysia.gov.my

MySejahtera merupakan aplikasi yang dibangunkan oleh Kerajaan Malaysia. Lalu apa itu aplikasi MySejahtera, untuk apa, dan cara daftar?
Daftar MySejahtera Login di mysejahtera.malaysia.gov.my

Apa itu MySejahtera? MySejahtera ialah aplikasi untuk membantu pengawasan penularan wabak COVID-19 di dalam negara Malaysia. Aplikasi MySejahtera membolehkan pengguna melaksanakan penilaian kesihatan kendiri.

Pada masa yang sama, ia membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapat maklumat awal untuk mengambil tindakan yang cepat dan berkesan.

Orang ramai kini dapat memantau status kesihatan mereka sendiri dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO) yang dilaksanakan untuk mengekang jangkitan Covid-19 melalui aplikasi kesihatan yang disebut MySejahtera.

MySejahtera membolehkan pengguna membuat penilaian kesihatan diri secara peribadi dan, semasa melakukannya, membolehkan Kementerian Kesihatan (KKM) mendapatkan maklumat awal mengenai status mereka untuk tindakan selanjutnya, cepat dan berkesan.

Berdasarkan Soalan Lazim (FAQ) aplikasi, pengguna dapat mengetahui klasifikasi kesihatan mereka dengan menjawab beberapa soalan seperti gejala yang dialami dan sejarah perjalanan mereka.

Melalui soalan penilaian kendiri ini, pengguna akan diberitahu mengenai status kesihatan mereka dan akan diberi panduan mengenai tindakan selanjutnya sekiranya mereka mengalami gejala Covid-19.


Ini juga membolehkan pengguna memeriksa status kesihatan ahli keluarga mereka atau individu lain yang tinggal bersama.

MySejahtera dikembangkan melalui kerjasama strategik antara KKM, Majlis Keselamatan Negara (MKN), Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Aplikasi ini juga memberikan kemas kini terkini mengenai Covid-19, kemudahan kesihatan terdekat, panduan kesihatan dan pelbagai maklumat berkaitan kesihatan.

Pemerintah juga memberi jaminan bahawa maklumat peribadi pengguna hanya akan digunakan untuk tujuan pemantauan dan pencegahan jangkitan Covid-19 dan tidak akan dikongsi atau diberikan kepada pihak lain.

Lebih daripada 90,000 pengguna telah mendaftar dengan MySejahtera. Untuk daftar MySejahtera dapat dilakukan di mysejahtera.malaysia.gov.my.

Pendaftaran boleh dibuat dengan scan kod QR atau pergi ke mysejahtera.malaysia.gov.my dan dengan memuat turun aplikasi dari Galeri Aplikasi Mudah Alih Kerajaan Malaysia (GAMMA), Apple App Store, Google Play Store dan Huawei AppGallery.

Aplikasi ini disokong oleh semua peranti telefon pintar yang menggunakan perisian sistem Android versi 4.4 dan iOS 11 ke atas.

Itulah cara daftar MySejahtera login di mysejahtera.malaysia.gov.my. Semoga bisa membantu.

Belum ada Komentar untuk "Daftar MySejahtera Login di mysejahtera.malaysia.gov.my"

Posting Komentar

Tuliskan pertanyaan, pendapat, atau pengalaman Anda. Terima kasih.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel