Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Destinasi Pelancong di Solo yang Hits

Destinasi Pelancong di Solo Yang Hits - Selain Jogja, Surakarta atau kota yang lebih dikenal sebagai Solo telah menjadi magnet wisata sendiri di Jawa Tengah. Bermula dari pelancongan semula jadi, pelancongan tiruan, pelancongan masakan, ke banyak tarikan kebudayaan yang mendidik secara penuh di bandar Solo yang mesra ini.

Dalam perbincangan ini, kami akan mempamerkan hits tarikan pelancong di Solo dan sekitarnya. Mengapa menggunakan perkataan itu? Kerana tidak semua 20 tempat wisata ini berada di kawasan administratif Kota Solo, tetapi ada di sekitar Solo, seperti Sragen, Sukoharjo dll. Tetapi sebabnya adalah kedekatannya dengan kota Solo, orang sudah menganggapnya sebagai bab dari kota Solo.

Serangkaian perjalanan pelancong di Solo sangat dikasihi jika anda hanya melawat satu atau dua tempat wisata. Berikut adalah senarai Destinasi Perjalanan Solo yang meliputi 2018 yang perlu anda lawati untuk percutian yang menarik dan menarik.

1.    Taman Balekembang

 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Taman Balekembang sangat menarik untuk dikunjungi bersama keluarga. Taman seluas 10 hektar ini mempunyai daya tarikan semulajadi yang bersih dan bersih. Taman yang mula berfungsi sejak 2008 mempunyai suasana yang sejuk dan menenangkan.

Taman ini mempunyai dua kawasan, yang pertama adalah kewujudan taman Partini Air yang dapat digunakan untuk bermain dengan menunggang bahtera dan kawasan kedua, Hutan Partinah, sebuah taman yang dipenuhi dengan pelbagai jenis tumbuhan langka. 

Selain itu, taman Balakembang ini juga sering diadakan dengan pelbagai jenis seni seperti Ketoprak Lesung. Taman ini dibuka setiap hari dari pukul 7:00 hingga 18:00. Anda dapat menikmati keindahan taman Balekembang dengan hanya 12.000 rupiah.

2.    Taman Sriwedari

 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Taman Sriwedari adalah destinasi pelancongan yang akan datang di Solo yang menarik untuk dikunjungi di Solo City. Taman yang mempunyai cerita sejarah yang tersimpan di dalamnya mempunyai daya tarik tersendiri untuk dikunjungi oleh ramai pelancong. Taman ini dibuka setiap hari dari pukul 10:00 pagi hingga 10:00 pagi.

Hanya dengan 10,000 hingga 12,000 rupiah, anda dapat melihat pameran wayang di lokasi taman Sriwedari dengan tema Ramayana dan Mahabarata. Taman ini terletak di jalan Slamet Riyadi, Kecamatan Laweyan, Sriwedari, Kota Surakarta.

3.    Keraton Surakarta

 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Harus dikunjungi, Istana Surakarta merupakan destinasi bersejarah di kota Solo. Mengunjungi istana ini, anda akan melihat banyak peninggalan sejarah kuno.

Cukup dengan Rp. 10,000, - rupiah Anda boleh mengesan perjalanan sejarah bangsa Indonesia yang mesti diketahui.

4.    Tugu Lilin Solo

 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Kewujudan Monumen Wax Solo adalah simbol usaha belia Indonesia dalam mencapai kemerdekaan. Kewujudan monumen ini juga merupakan peringatan ulang tahun ke-25 penubuhan Boedi Oetomo. Di sebalik bentuknya yang unik, makna yang mendalam ini disimpan dari Tugu Lilin.

BACA JUGA: Kawasan Pelancong Paling Cantik di Cilacap Jawa Tengah

Pembentukan monumen ini sebagai simbol dedikasi dan semangat dalam memerangi kemerdekaan bangsa Indonesia. Anda boleh mencari Tugu Lilin pada Dr. Wahidin Sudiro Husodo. Tempat ini sesuai untuk anda yang suka mengambil gambar.

Di samping mendapat gambar yang baik, anda juga tidak secara peribadi menghargai usaha setiap pahlawan yang berjuang untuk peranan Indonesia.

5.    Galabo Solo

 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Populariti Solo dengan pelancongan kuliner memang tidak diragukan lagi. Di Galobo Solo anda akan menemui pelbagai kepakaran Solo. Galabo Solo adalah tempat perhimpunan bagi banyak penjual masakan khas Solo.

Pelbagai makanan ringan yang disajikan sangat menarik. Dari mulai makanan ringan Bakso, Tahu Kupat, Mie Toprak, wedang untuk susu segar yang boleh dimakan di tempat ini. Galabo ini dibuka setiap hari dari pukul 17:00 hingga 24:00. Anda boleh mencari Galabo Solo di jalan Datuk Bandar Sunaryo.

6.    Air Terjun Grojogan Sewu Tawangmangu

 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Grojongan Sewu Tawangmangu adalah salah satu destinasi pelancongan yang paling terkenal di Solo. Air Terjun Grojogan Sewu dimasukkan ke dalam daerah pentadbiran Kabupaten Karanganyar. Jaraknya kira-kira 37 kilometer dari pusat kota Solo. Tiba di kawasan air, anda akan lulus beberapa langkah untuk mencapainya.

Perjalanan itu agak melelahkan, tetapi keheningan keletihan akan dibelanjakan sepenuhnya dengan pemandangan alam semulajadi yang sejuk. Air terjun yang jernih yang nampaknya tidak letih untuk mengalir akan mencuci peluh anda, keseronokan bermain air dan mengambil gambar akan anda jumpai di sana.

Untuk memasuki kawasan pelancongan, Air Terjun Grojogan Sewu Tawangmangu tertakluk kepada tarif sebesar Rp 18.000. Tetapi, untuk lawatan ganjil harga tiket berbeza, harga boleh mencapai 160,000 seorang.

7.    Air Terjun Jumog

 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Walaupun kewujudannya terletak di tengah-tengah pulau itu, ternyata Solo mempunyai lata yang menawan dan sangat sayang untuk merindukannya. Sekitar 40 kilometer dari bandar Solo, anda boleh menemui daya tarikan yang menarik ini. Lokasi Pelancongan Jumog bersebelahan dengan Lokasi Pelancongan Grojogan Sewu.

Pelancongan alam semulajadi sesuai untuk anda yang ingin bertenang. Udara menyegarkan dan panorama semulajadi yang indah boleh membawa anda hanya dengan 5,000 rupiah. Cukup murah tidak untuk membayar keindahan daya tarikan semulajadi yang menakjubkan ini.

8.    Pandawa Water World Solo Baru Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Pelancongan air yang dibawakan oleh Pandawa Water World Solo Baru dijamin merosakkan cuti anda. Pelbagai taman permainan boleh didapati di tempat ini. Tempat ini selalu ramai pengunjung yang dapat anda kunjungi setiap hari dengan tiket masuk sebesar Rp 50.000 untuk hari kerja dan hujung minggu untuk Rp 100.000. Lokasi Waterworld Pandawa berada di daerah Sukoharjo di Jawa Tengah yang juga dekat dengan kota Solo.

9.    Kampung Batik Kauman Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Seterusnya satu budaya destinasi di bandar Solo iaitu Kampung Batik kauman. Untuk anda peminat batik, ia wajib Lawatan. Melawat ke tempat ini bukan sahaja melihat banyak baik koleksi batik yang seksa yang amat besar, tetapi juga anda akan dapat melihat bagaimana membuat daripada batik.

BACA JUGA: Pilihan Pelancongan Eropah untuk Percutian

Ciri-ciri Batik motif mempunyai Kauman moden iaitu dengan warna-warna gelap. Produk batik Kauman tidak hanya dinikmati oleh pelancongan tempatan tetapi banyak sekali pelik banyak pelancong yang melanggan untuk membeli batik Kauman.

Jangan salah faham, harga batik di Batik Kauman adalah mampu untuk sampai berjuta-juta dolar, harga hebat dan setanding dengan proses membuat batik.

10.     Museum Manusia Purba Sangiran

 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits 10 Destinasi Wisata di Solo yang Lagi Hits Cocok Untuk Liburan

Muzium ini sudah sangat terkenal di Solo ini. Muzium Sangiran manusia yang kuno adalah salah satu sejarah pelancongan di Sangiran, Sragen, Jawa tengah.  Muzium ini sangat sesuai untuk bercuti bersama keluarga.

Di Muzium ini, anda akan melihat fosil banyak yang hebat daripada orang-orang purba yang telah berusia ratusan sehingga beribu-ribu tahun. Sesungguhnya pandangan yang jarang berlaku. Kira-kira 13,000 penduduk purba koleksi fosil adalah di Muzium. Tidak hairanlah jika Muzium ini adalah dikategorikan sebagai orang-orang purba Muzium Asia yang paling lengkap.

Bukan sahaja fosil manusia purba yang bahawa anda boleh mendapatkan di tempat ini, yang besar banyak lain fosil seperti fosil, haiwan, tumbuh-tumbuhan, batu dan alat digunakan orang-orang purba mampu anda bertemu di tempat-tempat ini.

Itulah destinasi 10 di Solo lebih banyak hits, dengan serta-merta menentukan pelancongan Solo yang akan anda kerap pertama.(*)

Post a Comment for "Destinasi Pelancong di Solo yang Hits"